Carla Klein

Untitled (2023), olieverf op doek, 170 x 290 cm, Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Tanya Bonakdar Gallery, New York

Carla Klein schildert ruimtes en gebieden zonder mensen. In vaak grote olieverfschilderijen verkent en verbuigt ze ons beeld van de werkelijkheid. In Close Distance presenteert KM21 nieuw en recent werk van Carla Klein in haar eerste Nederlandse museale solotentoonstelling.

Als uitgangspunt voor haar doeken gebruikt Carla Klein foto’s die ze maakt tijdens haar reizen. Waar ze eerder werk baseerde op unieke analoge foto’s, vertrekt ze in nieuwe schilderijen vanuit gemakkelijk reproduceerbare prints. Niet de afbeelding, maar de daadwerkelijke afdruk vormt de basis voor het uiteindelijke werk. Vlekken, inkt die opraakt of printpapier dat niet geschikt is – al deze technische sporen neemt Klein mee in haar handmatige vertaling naar verf. Zo komen het machinale en menselijke samen in elk schilderij.

Klein zoekt altijd naar een bepaald soort leegte, een anonieme en tijdloze ruimte die niet specifiek herleidbaar is. Ze voelt zich aangetrokken door de abstractie van een landschap. Van onbestemde tussenruimtes als vliegvelden en lege snelwegen tot desolate woestijngebieden. Ze is geïntrigeerd door de manier waarop een plek tegelijk vlak en diep kan lijken. Toen het dagelijks leven in recente jaren noodgedwongen tot stilstand kwam, richtte Klein zich ook op de stilgevallen omgeving rondom haar huis en atelier. Daarmee vervaagt de grens tussen buiten- en binnenwereld.

Van realiteit naar foto naar schilderij: de gelaagde landschappen laten zich niet meteen doorgronden. Toch weten ze de kijker geheel te omhullen. Balancerend tussen de tastbaarheid van de verf en de illusie van het beeld, speelt Carla Klein met het weergeven van de werkelijkheid.

Carla Klein (NL, 1970) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde aan de KABK in Den Haag en Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Eerdere solotentoonstellingen vonden onder meer plaats bij Tanya Bonakdar Gallery, New York; Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Contemporary Art Museum, St Louis en Berkeley Art Museum, VS.

In Kunstmuseum Den Haag is Carla Kleins Zonder Titel (2019) te zien in Ontdek het Moderne (op de eerste verdieping). Deze serie van twintig kleine schilderijen toont een rondgang rond een vulkaan.

Bekijk hier de minidocumentaire over Carla Klein van Hollandse Meesters: Hollandse Meesters - Carla Klein

De opening van de tentoonstelling is op 9 februari om 18:00 uur en voor iedereen gratis bij te wonen. Je kan je aanmelden via deze link.

Untitled (2023), olieverf op doek, 170 x 290 cm, Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Tanya Bonakdar Gallery, New York