Carla Klein

Untitled (2023), olieverf op doek, 170 x 290 cm, Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Tanya Bonakdar Gallery, New York

Carla Klein schildert ruimtes en gebieden zonder mensen. In vaak grote olieverfschilderijen verkent en verbuigt ze ons beeld van de werkelijkheid. In Close Distance presenteert KM21 nieuw en recent werk van Carla Klein in haar eerste Nederlandse museale solotentoonstelling.

Als uitgangspunt voor haar doeken gebruikt Carla Klein foto’s die ze maakt tijdens haar reizen. Waar ze eerder werk baseerde op unieke analoge foto’s, vertrekt ze in nieuwe schilderijen vanuit gemakkelijk reproduceerbare prints. Niet de afbeelding, maar de daadwerkelijke afdruk vormt de basis voor het uiteindelijke werk. Vlekken, inkt die opraakt of printpapier dat niet geschikt is – al deze technische sporen neemt Klein mee in haar handmatige vertaling naar verf. Zo komen het machinale en menselijke samen in elk schilderij.

Klein zoekt altijd naar een bepaald soort leegte, een anonieme en tijdloze ruimte die niet specifiek herleidbaar is. Ze voelt zich aangetrokken door de abstractie van een landschap. Van onbestemde tussenruimtes als vliegvelden en lege snelwegen tot desolate woestijngebieden. Ze is geïntrigeerd door de manier waarop een plek tegelijk vlak en diep kan lijken. Toen het dagelijks leven in recente jaren noodgedwongen tot stilstand kwam, richtte Klein zich ook op de stilgevallen omgeving rondom haar huis en atelier. Daarmee vervaagt de grens tussen buiten- en binnenwereld.

Van realiteit naar foto naar schilderij: de gelaagde landschappen laten zich niet meteen doorgronden. Toch weten ze de kijker geheel te omhullen. Balancerend tussen de tastbaarheid van de verf en de illusie van het beeld, speelt Carla Klein met het weergeven van de werkelijkheid.

Carla Klein (NL, 1970) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde aan de KABK in Den Haag en Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Eerdere solotentoonstellingen vonden onder meer plaats bij Tanya Bonakdar Gallery, New York; Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Contemporary Art Museum, St Louis en Berkeley Art Museum, VS.

In Kunstmuseum Den Haag is Carla Kleins Zonder Titel (2019) te zien in Ontdek het Moderne (op de eerste verdieping). Deze serie van twintig kleine schilderijen toont een rondgang rond een vulkaan.

Bekijk hier de minidocumentaire over Carla Klein van Hollandse Meesters: Hollandse Meesters - Carla Klein

BOEKPRESENTATIE - ZONDAG 2 juni

Op zondag 2 juni om 13.00 uur organiseren KM21, Carla Klein en Uitgeverij Jap Sam Books de feestelijke boekpresentatie van Ivory Black, Deep Orange Yellow. Klein's eerste museale solotentoonstelling in Nederland in KM21 is nog te zien tot 9 juni.

Programma

13.00: Inloop
13:30: Welkom door Yasmijn Jarram, curator KM21
13:35: Gesprek Carla Klein met Gerrit Willems, en aansluitend Q & A uit het publiek
14:15: Uitgever Eleonoor Jap Sam sluit het programma af
14:20: Borrel, signeren en verkoop van het boek in de museumwinkel en mogelijkheid om de solotentoonstelling Carla Klein - Close Distance te bezichtigen

In de publicatie Ivory Black, Deep Orange Yellow zijn Carla Klein's grote olieverfschilderijen te zien samen met analoge foto's die ze zelf maakt en afdrukt en die als uitgangspunt voor haar schilderijen dienen. Ze tonen een wereld van industriële locaties, woestijnlandschappen en uitgestrekte vlaktes.

Carla Klein: "Ik hou van werelden in werelden. Zoals zwembaden, luchthavens, metrostations, snelwegen en nu die planten-kassen, het zijn afgeschermde gebieden, vreemd en leeg."

Haar werk is niet geschilderd van een foto. Ze zet namelijk niet alleen de afbeelding over op het doek, maar ook de materialiteit van de foto zelf. De fotografische ruimte wordt een schilderkunstige ruimte en als zodanig komen de schilderijen van Klein niet alleen naar voren als reproducties, maar ook als interpretaties van de realiteit die door de foto's wordt gepresenteerd, en waarbij de invloed van hedendaagse visuele aspecten wordt onderzocht.

RSVP: press@japsambooks.nl
* Entree met geldig toegangsbewijs of gratis met museumjaarkaart.

Untitled (2023), olieverf op doek, 170 x 290 cm, Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam; Tanya Bonakdar Gallery, New York