The Vincent Award 2014

Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert met trots de vijf genomineerden voor The Vincent Award in de tentoonstelling The Vincent Award 2014. De prijs is een aanmoedigingsprijs voor een mid career kunstenaar met een grote invloed op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Europa. Vijf Europese kunstenaars zijn genomineerd: Pierre Huyghe, Manfred Pernice, Willem de Rooij, Anri Sala en Gillian Wearing. Werk van deze kunstenaars is zelden te zien in Nederland en nu van 6 september 2014 t/m 1 februari 2015 tentoongesteld in het GEM, Museum voor Actuele Kunst.

Op 21 november maakt het Gemeentemuseum tijdens een prijsuitreiking bekend of Pierre Huyghe (Frankrijk), Manfred Pernice (Duitsland), Willem de Rooij (Nederland), Anri Sala (Albanië/ Frankrijk) of Gillian Wearing (Verenigd Koninkrijk) the Vincent Award wint. Hun werk is al vanaf 6 september in een tentoonstelling te zien in het GEM, Museum voor Actuele Kunst. Het werk van de kunstenaars is zeer divers en van uitmuntende kwaliteit en laat zien dat Europese kunstenaars ook in de geglobaliseerde samenleving nog altijd niet aan kracht en invloed hebben ingeboet. Uniek aan deze tentoonstelling is dat het werk van deze kunstenaars voor het eerst in deze samenstelling in Nederland is te zien.

Bestaand en nieuw werk

De tentoonstelling toont zowel nieuw als bestaand werk. Zo zal Willem de Rooij voor The Vincent Award 2014 een nieuwe installatie rondom een Mondriaan uit de vaste collectie van het Gemeentemuseum maken. Manfred Pernice toont zijn sculpturale werk en Pierre Huyghe één van zijn meest recente films. Anri Sala creëert een nieuwe installatie van bestaande videowerken en Gillian Wearing presenteert naast een film en enkele hoogtepunten uit haar fotografisch oeuvre, een nieuw fotowerk uit 2014.

The Vincent Award

The Vincent Award werd in 2000 opgericht door de Broere Foundation, ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig galeriehoudster van Galerie 121 in Antwerpen. Haar betrokkenheid bij en passie voor de hedendaagse kunst inspireerde de Broere Foundation tot deze prijs en de wens talentvolle kunstenaars uit Europa te stimuleren. De Vincent Award ondersteunt niet alleen Europees talent, maar wil ook communicatie in een vrij, verenigd en vreedzaam Europa bevorderen. De winnaar ontvangt een bedrag van 50.000 Euro.

Monique Zajfen Collection

Het Gemeentemuseum host de prijs sinds 2014 en gaat een duurzame samenwerking aan met de Broere Foundation. Onderdeel van de samenwerking is ook dat het Gemeentemuseum de Monique Zajfen Collection voor langere tijd in bruikleen krijgt. Dit is een van de belangrijkste Nederlandse privécollecties van hedendaagse kunst, met werken van drie eerdere winnaars van de Vincent Award – Pawel Althamer, Neo Rauch en Wilhelm Sasnal – en kunstenaars, als Marlene Dumas, Luc Tuymans, Thomas Schütte en Stephan Balkenhol.

Over de artiesten:

[[{"fid":"21235","view_mode":"inline","fields":{"format":"inline","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_image_caption[nl][0][value]":"","field_image_copyright[nl][0][value]":"Photography: Ola Rindal.","field_tags[und]":"","field_folder[und]":"200"},"type":"media","attributes":{"height":924,"width":616,"class":"media-element file-inline"}}]]

Pierre Huyghe (1962, Parijs, Frankrijk) woont en werkt in Parijs en New York, en studeerde aan de Ecole nationale supérieure des Arts Décoratifs. Hij heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder een DAAD in Berlijn (1999-2000), de Hugo Boss Prize van het Guggenheim Museum (2002), de Contemporary Artist Award van het Smithsonian Museum (2010) en de Roswitha Haftmann Award (2013). Huyghe heeft solotentoonstellingen gehad in onder meer het Van Abbemuseum, Eindhoven (2001), het Guggenheim Museum en DIA Center for the Arts, New York (2003), Castello di Rivoli Museum d’Arte Contemporanea, Turijn (2004), Tate Modern, Londen (2006), Museo Nacional Centro de Art Reina Sofia, Madrid (2010), Centre Pompidou, Parijs (2013-2014) en Museum Ludwig, Keulen (2014).

Manfred Pernice (1963, Hildesheim, Duitsland) woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde grafiek en beeldhouwkunst in Braunschweig en aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn. Grote solotentoonstellingen van hem waren te zien in onder meer Portikus, Frankfurt am Main (2000), Kunsthalle, Zürich (2000), Witte de With, Rotterdam (2000), Museum Ludwig, Keulen (2007), Modern Art, Oxford (2010), Secession, Wenen (2010), S.M.A.K. – Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent (2011), Institut d’Art contemporain, Villeurbanne (2013) en Haus der Kunst, München (2013).

Willem de Rooij (1969, Beverwijk, Nederland) woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksakademie in Amsterdam. De Rooij ontving de Bâloise Art Prize in 2000, een Robert Fulton-fellowship aan de Harvard Universiteit in 2004 en een DAAD Stipendium in 2006-2007. Hij vertegenwoordigde Nederland op de Biënnale van Venetië in 2005 en is sinds 2006 docent beeldende kunst aan de Städelschule in Frankfurt am Main. Belangrijke solotentoonstellingen vonden plaats in The ICA, London (2002), Kunsthalle Zürich (2004), K 21, Düsseldorf (2007), Museo d’Arte Moderna di Bologna (2008), Neue Nationalgalerie, Berlijn (2010), Kunstverein München (2012) en Jewish Museum, New York (2014).Anri Sala (1974, Tirana, Albanië), woont en werkt in Berlijn. Hij studeerde schilderkunst aan de nationale kunstacademie in Tirana en film aan Le Fresnoy - Studio National des Arts Contemporains, Tourcoing. In 2001 won hij de Young Artist Prize van La Biennale di Venezia en in 2011 de Absolut Art Award. Recente solotentoonstellingen van Sala vonden onder andere plaats in de Serpentine Gallery in Londen (2011), Japan National Museum of Art, Osaka (2011), Museum of Contemporary Art, Detroit (2012), Irish Museum of Modern Art, Dublin (2012) en Palazzo Grassi Teatrino, La Biennale di Venezia (2013).

Gillian Wearing (1963, Birmingham, Verenigd Koninkrijk) woont en werkt in Londen. Ze studeerde aan Chelsea School of Art en Goldsmith’s College in Londen. In 1997 won ze de Turner Prize, en in 2007 werd ze benoemd tot Royal Academician. Wearing heeft solotentoonstellingen gehad in onder meer de Serpentine Gallery in Londen (2000), Museum of Contemporary Art Chicago (2002), ICA, Philadelphia (2003), Frans Hals Museum, Haarlem (2004), Ikon Gallery, Birmingham (2006), K20 Grabbeplatz, Düsseldorf (2012), Whitechapel Art Gallery, Londen (2012) en het Museum Brandhorst in München (2013).

De jury

De kunstenaars werden genomineerd door een Europese en deskundige jury. The Vincent Award jury bestaat uit: Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum (voorzitter); Stephan Berg, directeur Kunstmuseum Bonn; Isabel Carlos, directeur Centro del Art Moderna, Gulbekian Foundation, Lissabon; Anda Rottenberg, onafhankelijk kunstcriticus en curator; Anita Zabludowicz, mede oprichtster Zabludowicz Collection, Londen, New York, Sarvisalo. Zij selecteerden de genomineerde kunstenaars uit een longlist van kunstenaars, voorgedragen door Europese experts uit de hedendaagse kunstwereld: : Fabio Cavallucci, directeur The Centre for Contemporary Art, Ujazdowski Castle, Warschau; Adam Szymczyk, artistiek directeur Documenta 14, Nataša Petrešin Bachelez,independent curator; Mirjam Varadinis, curator Kunsthaus Zürich; Holger Liebs, hoofdredacteur Monopol Magazin für Kunst und Leben; Tom Morton, independent curator, London; WHW (What How, for Whom) curatorencollectief uit Zagreb; Xander Karskens, curator De Hallen, Haarlem en Nicolaus Schafhausen, director Kunsthalle Wien.

Winnaar The Vincent Award 2014

Op 21 november 2014 maakte de jury, onder leiding van de directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, de winnaar bekend: Anri Sala. Volgens de jury is “Sala er het best in geslaagd een installatie te maken waarin de toeschouwer constant wordt uitgedaagd door beeld, geluid en beweging. Hij toont ons het idee van voorbije ideologieën en de kansen die dit in de toekomst biedt op een individueel niveau. Zijn werk is poëtisch en conceptueel tegelijk.” Anri Sala wint een geldprijs van 50.000 euro, die hij vrij kan besteden.