Helen Dowling

Stranger on display

Uit een veelheid aan beelden – gevonden, gedownload of zelf gefilmd – creëert de Britse kunstenaar Helen Dowling (1982) videowerken met een hallucinante aantrekkingskracht. Als visuele trips bieden ze een vervreemdende blik op ons bestaan. Tegelijkertijd refereren ze aan filosofie en poëzie - van poetry performer Kate Tempest tot de feministische denker Hélène Cixous - en universele thema's als het landschap en de invloed van de mens op de natuur. Stranger on display in GEM is Dowlings eerste museale solotentoonstelling en brengt meerdere films en sculpturen samen in een totaalinstallatie.

Van hemellichamen tot dolende mens: in het werk van Helen Dowling volgen beelden elkaar schijnbaar willekeurig op in vertellingen zonder lineaire structuur. Dowling combineert eigen opnames met bestaande beelden, zoals gedigitaliseerde afbeeldingen uit magazines of stock video's. In het montageproces ontstaat een samenspel tussen kleur, beweging, ritme en geluid. Zo vormt zich een associatief beeldverhaal waarin verschillende betekenislagen schuilgaan.
In GEM, museum voor actuele kunst, toont Dowling nieuw en bestaand werk in een ruimtevullende installatie. In dit universum is de grens tussen echt en kunstmatig vervaagd. Sommige elementen zijn herkenbaar: een stuk land of sterrenhemel, een jonge vrouw, een autoruit. Zonder de figuratie volledig los te laten, benadert Dowling de abstractie op bijna schilderachtige wijze. Indringende soundscapes maken de werken tot een ervaring die je volledig onderdompelt.

ARTIST TALK

Helen Dowling (1982) creëert videowerken met een hallucinante aantrekkingskracht. Haar materiaal bestaat uit een veelheid aan beelden, die zij heeft gevonden, gedownload of zelf gefilmd. Ter gelegenheid van haar eerste museale solotentoonstelling ‘Stranger on Display’ presenteren GEM en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) een Artist Talk op donderdag 16 mei in het Auditorium van de KABK. Tussen 18.00 en 19.00 uur vertelt Dowling over haar werkwijze en beantwoordt zij vragen uit het publiek.

Wat: Artist Talk Helen Dowling
Waar: Auditorium KABK
Wanneer: donderdagavond 16 mei
Start: 18.00 uur
Prijs: gratis toegang, aanmelden is niet nodig.

Over Helen Dowling

Helen Dowling studeerde aan Goldsmiths College en The Slade School of Fine Art in Londen en was in 2010/2011 resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. 

Afbeeldingen

Nu te zien in Fotomuseum

Vrouwen aan het front

Toegankelijk met KM21 ticket.

Lees meer

Shop online

Museumshop

Bezoek onze webshop Kunstmuseumshop.nl.

Lees meer