Oscar Murillo

Oscar Murillo, Surge (Social Cataracts), detail, 2019. Courtesy Oscar Murillo.

Voor kunstenaar Oscar Murillo bestaat er geen scheiding tussen kunst en het leven. In zijn werk verkent hij universele thema’s als migratie, ontheemding en de keerzijde van globalisatie. KM21 presenteert de eerste Nederlandse solotentoonstelling van Murillo, die in korte tijd is uitgegroeid tot een ster in de internationale kunstwereld. Het hart van deze presentatie wordt gevormd door een reeks nieuwe grootschalige schilderijen, waarvoor Murillo zich liet inspireren door de wereldberoemde waterlelies van de Franse schilder Claude Monet.

Zintuigelijke ervaringen
Op tienjarige leeftijd verhuist Oscar Murillo (Colombia, 1986) met zijn familie naar Londen vanuit zijn geboorteplaats La Paila. In zijn werk, dat nauw verweven is met zijn persoonlijke geschiedenis, belicht hij op beeldende wijze onderwerpen als arbeid, gemeenschap en culturele uitwisseling. Met grootschalige schilderijen, vaak gecombineerd met video, sculptuur, tekeningen en performance, creëert Murillo levendige, zintuigelijke ervaringen. Hierin zoekt hij steeds de grenzen op van het medium schilderen maar vraagt hij ook aandacht voor actuele politieke en maatschappelijke vraagstukken.


Sociale duisternis
Centraal in de tentoonstelling staan meerdere werken uit Murillo’s serie Social Cataracts (2018 - heden), deels bestaand en deels speciaal gemaakt. De schilderijen zijn opgebouwd uit blauwe en witte olieverf die Murillo met een grove penseelstreek laag op laag aanbrengt en met kracht uitsmeert. Sporen van deze soms bijna gewelddadige werkwijze, zoals scheuren of vlekken, blijven zichtbaar in het eindresultaat. Zowel qua kleur als penseelstreek zijn de schilderingen geïnspireerd op de baanbrekende waterlelies van Monet.

Tijdens zijn jeugd ontwikkelde Murillo een grote voorliefde voor het schilderen van het Colombiaanse landschap, waardoor een vroege fascinatie voor de westerse canon van het impressionisme ontstond. De aantrekkingskracht tot het impressionisme en in het bijzonder Monet, trad in 2019 opnieuw naar voren toen Murillo in een geïmproviseerd atelier in New York moest schilderen bij slecht licht. Omringd door duisternis bleek het enorm moeilijk om enig gevoel van diepte of ruimte te behouden. Deze vervreemdende ervaring deed Murillo denken aan Monet, die leed aan een ernstige vorm van staar toen hij in de zestig was. De oogziekte beïnvloedde Monets werk dramatisch, omdat hij kleur en textuur niet meer goed kon waarnemen. Uit deze periode stammen zijn waterlelies, wat nu bestempeld kan worden als een zijn bekendste werken. Geïnspireerd door de beperkingen van ons menselijk gezichtsveld – letterlijk, maar ook in sociale en politieke zin – verkent Murillo de betekenis van sociale duisternis. 

Meerdere schilderijen uit de serie Social Cataracts dragen de titel Surge, waarmee Murillo  verwijst naar de golf van energie waaruit de werken voortkomen, maar ook naar het vermogen van water om vrij te stromen zonder rekening te houden met willekeurige constructies zoals kaarten of grenzen. Daarmee geeft de serie een utopische en tegelijkertijd waarschuwende visie op de hedendaagse geopolitiek. De schilderijen worden gepresenteerd in een grootschalige totaal installatie die Murillo speciaal voor KM21 en ter plekke creëert. 

Over de kunstenaar
Oscar Murillo woont en werkt afwisselend vanuit London en diverse andere locaties over de wereld. In 2007 behaalde hij zijn Bachelor of Fine Arts aan de University of Westminster, Londen, gevolgd door zijn Master of Fine Arts in 2012 aan het Royal College of Art, Londen.
Al snel timmerde hij internationaal aan de weg.  In 2019 werd Murillo uitgeroepen tot een van de vier winnaars van de Turner Prize. In de afgelopen jaren exposeerde hij wereldwijd en werd zijn werk opgenomen in vooraanstaande collecties, waaronder Museum of Modern Art (New York), Fondazione Prada (Milaan) en Museum Ludwig (Keulen).
 

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

Oscar Murillo, Surge (Social Cataracts), detail, 2019. Courtesy Oscar Murillo.

Shop online

Museumshop

Bezoek onze gloednieuwe webshop Kunstmuseumshop.nl.

Lees meer

Bezoek ook

Roger Ballen

Vanaf 16 oktober te zien in Fotomuseum Den Haag: De wereld volgens Roger Ballen.

Lees meer